T.C. Ekonomi Bakanı Sn. Nihat Zeybekçi'nin ASB Ziyareti

Ekonomi Bakanımız Sn. Nihat Zeybekçi Şahinler Holdingin bir kuruluşu olan Avrupa Serbest Bölgesi ‘ni ziyaret ederek yetkililerinden çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Avrupa Serbest Bölgesi Müdürü Eyyüp Daşkın ve ASB Kurucu ve İşleticisi A.Ş. Genel Müdürü Zafer Atbakan tarafından karşılanan Sn. Nihat Zeybekçi ve ekibine öncelikle Kemal Şahin bölge hakkında çeşitli bilgiler verdi.
 Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı konuşmasında ASB içindeki firmaların teknoloji ağırlıklı bir üretim gerçekleştirdiklerini vurgulayarak yıllık 2,5 milyar dolar ticaret hacmine ulaştıklarını belirttikten sonra  Türkiye’nin dördüncü büyük serbest ticaret bölgesi konumundaki ASB’yi yeni yatırımlarla ilk sıraya taşımayı önemsediklerini bildirdi ve sözlerini şöyle sürdürdü :
Avrupa Serbest Bölgesi’nden yaklaşık 170 ülkeye ihracat yapılıyor. Serbest bölgeler sıralamasında son iki yılda üç basamak birden yükselerek 7’ncilikten 4. sıraya çıktık. Bu büyüme hızıyla 19 serbest bölge arasında lider konuma geldik. Şu an için ASB’de 2.5 milyar doların üzerinde bir ticaret hacmi var. 2023’te 20 bin kişiye istihdam, toplam 2 milyar dolar yatırım ve 10 milyar dolar ticaret hacmi ile serbest bölgeler arasında birinci olmayı hedefliyoruz.”
Daha sonra ASB Bölge Müdürü Eyyüp Daşkın verdiği brifingde ASB’nin yıllar içinde gösterdiği başarıyı çeşitli verilerle Bakanlık yetkililerine anlattı.
ASB’nin hedeflerinden ve mevcut başarısından bir hayli etkilenen Sn Nihat Zeybekçi
Dünyada artık serbest bölgelerin çok daha yeni türevlerinin gündemde olduğunu, çok daha başka boyutlara geçtiğini vurguladı ve şöyle devam etti. ''Serbest bölgeler dünyada çok başka amaçlar için de kullanılıyor artık. Ülkeler sermaye çekmek ve sermayeye farklı imkanlar sağlamak amacıyla ülkelerine uluslararası rekabet alanında çok farklı avantajlar kazandırarak farklı şekillerle, farklı enstrümanlar kullanıyor. Serbest bölgeleri kimi yerlerde serbest şehirler haline getiriyor. Kimi bölgelerde kimi ülkeler serbest bölgeleri sadece bir alanda onları entegre ediyor. Birçok ülkede artık serbest bölgeler, serbest binalar, fabrikalar haline dönüşüyor. Noktasal şekilde artık belirli bir yerde onları bloke etmeden birçok yerlere artık bunları aktarıyor. Türkiye olarak biz serbest bölgelerde iyi niyetlerle çok iyi bir başlangıç yaptık. Yani dünyayla genel anlamıyla baktığımız zaman aslında zamanlama olarak çok geriden başlamadık'' dedi.